Denne leksjonen
Kursinnhold
Kursinnhold

11.0 Slik løfter du rapportmodellen i Excel over til Power BI

Slik løfter du rapportmodellen i Excel over til Power BI B31

Dette er en guide som viser deg hvordan du tar kildefilen som ligger til grunn for din rapportering i Excel og konverterer den inn til en dynamisk og moderne rapport i Power BI. Målet er at du skal komme fort i gang med Power BI og da er det letteste å starte med en modell du kjenner veldig godt fra før. Vi viser deg hvordan du splitter opp den flate Excel kildefilen din i faktatabeller og dimensjonstabeller. Hvordan du indekserer dimensjonstabellene og linker det hele sammen i faktatabellen. Videre vektlegger vi at alle dimensjonsdata fjernes fra faktatabellen for å få en rask modell. Dimensjonsdataene ligger allerede i dimensjonstabellene. Her jobber vi hovedsakelig i Power Query og laster så inn modellen til Power BI. Der settes modellen opp i et stjerneskjema og koblingspunktene til relasjonene sjekkes. Så standardiseres kolonneformatet i tabellene.

Vi henter så inn modellen i rapportvisningen og avstemmer modellen mot rapportfilen i Excel. Når dette er gjort er modellen klar til opplæringsbruk.

For å få en slik modell fullstendig må kildekoblingene endres og vise til kilde dataene rapportfilen i Excel benytter. Modellen må videre tilordnes en komplett systemkalender for at tidsinteligensfunksjonenen skal kunne fungere. Når du behersker innholdet i kurspakken vår vil du kunne håndtere konverteringen av din flate Excelkildefil over til å bli en velfungerende Power BI modell. Det er anbefalt å trene på dette med små fakta tabeller og et lite utvalg dimensjonstabeller. Når du forstår metoden godt kan du kjøre det hele i fullskala. Utrolig viktig at du fanger opp detaljene her og rekkefølgen slik at du ikke blir sittende å slite med et uferdig resultat.