Denne leksjonen
Kursinnhold
Kursinnhold

3.1: Radkontekst, kombiner kolonner, sortere etter andre kolonner

Radkontekst, kombiner kolonner, sortere etter andre kolonner B13

Her lærer du om kalkulerte kolonner og hvordan logikken i radkontekst fungerer. 

Last ned øvingsfilen og kildefilen som ligger vedlagt under.

Disse 2 filene må kobles sammen på vanlig måte. Husk å koble alle datasettene / tabellene en for en opp mot kildedatafilen "Nordic Home Design.xlsx". Hvordan dette gjøres vises også i denne videoen over. Vi fortsetter å benytte denne øvingsfilen og dette fil-oppsettet frem til Oppgave 10 med unntak i Oppgave 6 der det ligger vedlagt fil som ikke trenger å linkes til kildefil.


Hva lærer du i denne videoen?

1. Vi ønsker at du skal ha fått en god forståelse av hvordan radkontekst fungerer. Du skal vite at når du jobber med kalkulerte kolonner jobber du i radkontekst. Det vil si at beregningene gjøres ferdig rad for rad.

2. Når vi jobber med DAX uttrykk må vi alltid ha et fullstendig kvalifisert navn på komponentene i våre DAX funksjoner. Et fullstendig kvalifisert navn vil si at uttrykket viser hvilken tabell som skal brukes og fra hvilken kolonne i denne tabellen informasjonen skal hentes fra.

Hvorfor er "fullstendig kvalifisert navn" så viktig?

Når modellene blir store er det utrolig viktig å enkelt kunne verifisere fra hvilken tabell og kolonne informasjonen adresserer seg til. Grunnen til dette er at når du har lært deg DAX vil du ha behov for å bygge DAX-uttrykk inn i nye DAX-utrykk. For eksempel en oppsummering av kolonnen Salg, kaller du Salg minus en oppsummering av kolonnen Variable kostnader, kaller du VK. Salg-VK= Dekningsbidrag i kroner som blir et nytt DAX uttrykk. Ønsker du da å beregne Dekningsgraden vil du måtte benytte det nye DAX målet Dekningsgrad i kroner og dele på DAX uttrykket for omsetning.

Som du nå skjønner er det nå viktig for spore beregningene tilbake til kilde-kolonnene at det er komplette adresser i formlene våre.

Er du nå sikker på om du har benyttet nettosalg og ikke bruttosalg i beregningen av dekningsbidraget?

Dekningsgraden kan bli helt feil dersom du har benyttet bruttosalg?

Da må du sjekke hvilken kolonne du henter salgsdata fra.

Et "fullstendig kvalifisert navn" på DAX-uttrykkene våre vil da gjøre denne kontrolljobben mye enklere.


3. Når vi kombinerer to kolonner er det ofte viktig å få luft mellom innholdet, da bruker vi tegnet & og anførselstegn (") mellom kolonne informasjonen på denne måten:

&" "&

(Ola&" "&Hansen) = Ola Hansen. Hvis vi ikke benytter tegnet & og anførselstegn blir resultatet = OlaHansen

Viktig her er å kjenne til mulighetene for å redusere antall kolonner i en rapport ved å slå sammen kolonner. 


Vi skal i denne oppgaven;

  1. Kombinere kolonner her fornavn og etternavn
  2. Sette sortering av vår nye kolonne "Fult navn" til sortering i stigende rekkefølge etter kolonnen fornavn.  Viktig å få med seg her er at vi kan sortere en kolonne etter en annen kolonne i tabellen. Som du sikkert husker kan vi også lage en ny betinget sorteringskolonne slik vi gjorde da vi skulle sortere Flagg. Da satte vi Norge til 1, Sverige til 2, Danmark til 3 og Finland til 4. Så sorterte vi kolonnen Flagg/Url-koblingen etter vår nye kolonne "Sortering flagg"